artistspace
artistspace

изкуството като начин на живот

You are not connected. Please login or register

Предишната тема Следващата тема Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

katana

Admin
Определено ще съм пристрастна,когато говоря за него.Не само поради причината ,че той ме подготви за гимназията.Не само за това,че неговите търпение и педагогически подход ми помогнаха(меко казано) за влизането ми от първи път във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския Университет,където си избрах да уча.Не само...Пристрастна съм,защото личности като него вече се срещат рядко.Търпение,разбиране,справедлива и приятна строгост,любов към изкуството и към хората ,които го изповядват(не случайно говоря в тази тема за изкуството като една религия).Това са само малко от качествата на моя Учител.
Когато дойде вкъщи,ми каза:"Сега ще направим десет постановки.Ако до десетата няма напредък,значи просто няма смисъл да продължаваме".Дойде много повече от десет пъти.И никога не ми е казал нищо излишно,нищо превзето,нищо объркващо.Никога не съм го чувала да повиши тон,да се ядоса.Напротив-запомнила съм го винаги с усмивка.Колкото и да не му е било леко.Само ясни,точни,кратки правила,които да следвам винаги.И ги запомних.
В гимназията само в неговите часове биваха укротявани тийнейджърските страсти.Рисувахме.
ТОй беше единствения от всички учители,минали през статива ми,който успя да ми покаже акварелната техника.Тогава ми и каза:"Занаят не се учи.Занаят се краде" .Той ми позволи да си открадна малко от него.
Акварела,който правихме заедно :

http://media.snimka.bg/0495/007246021.jpg

Един тест,който се оказа впоследствие в рамка не толкова заради качествата си,колкото като скъп спомен.

Малко се поотплеснах,но със сигурност не напразно.

Биография и творчество:
Никола Борисов Ангелаков е роден на 7 Октомври 1937 г.

Образование:
1957 – 1962г. Художествена академия „Николай Павлович” – София. Специалност „Сценография” при проф. Георги Каракашев, проф. Александър Поплилов и проф. Васил Стоилов.
1952 – 1957г. Техникум по строителство и архитектура „Христо Ботев” – София.
1948 – 1952г. II Единно училище „Пенчо Славейков”, кв. Лозенец – София.

Творческа дейност:

Живопис – акварел, масло, темпера. За петдесет години творческа дейност са създадени над 5 000 картини – пейзажи, портрети, натюрморти и др., намиращи се в частни галерии у нас и в чужбина /Англия, Дания, Полша, Канада, Израел и др./ Основна живописна техника – акварел. Единствен ученик на проф. Васил Стоилов, познаващ в детайли неговата техника, доразвил я в посока на свое самобитно цветоусещане. Основна тема – българската национална архитектура.

Проектиране и реализация на над 800 витринни постановки по централни столични булеварди.
Проектиране, реализация и художествено ръководство на място на промишлено-търговски изложби и панаири у нас и в чужбина:
„Пловдивски панаир”
Национална изложба на България в Техеран /Иран/
Изложба на български вина и цигари – Прага и Бърно /Чехословакия/
Изложба на български електрокари – Национален парк „Юлиус Фучик” /Прага/
Българско участие на панаир в Дамаск /Сирия/
Български павилионен панаир – гр. Багдад /Ирак/
Изложба „Булгартабак” – Хелзинки /Финландия/
Множество регионални участия

Източник: http://www.alinadesign.net/angelakov/

Вижте профила на потребителя

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]